<<Udruga vinogradara i vocara koprivnickog kraja "Fran Galovic">>
KLIK TO LARGE IMAGE
Zadnje promjene
Last update
 
12.03.21
iVINSKI SVECI
 

Vinski sveci
U hrvatskim pučkim običajima ima pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana. To su Sv. Vinko 22. siječnja, Sv. Juraj 23. travnja, Sv. Ivan Krstitelj 24. lipnja, Sv. Mihovil 29. rujna i Sv. Martin, 11. studenog.
Od lijepih vinogradarskih običaja nikako ne treba zaboraviti ni Sv. Bartola 24. kolovoza, dan kad se u vinogradima podiže klopotec koji će tjerati čvorke i nagovijestiti da se bliži berba. I tada se u vinogradu nađu stari pajdaši uz pjesmu, dobru hranu i preostalu kapljicu.
Sveci nisu vezani uz vinograde i vino kao sveci, već su vinogradari uz mukotrpan rad, odricanje i ostale radove oko vinograda i vina našli "svoje svece" da se mogu proveseliti, ali i nagovijestiti nadolazeće veće poslove u vinogradu - berbi, rezidbi, obradi, pretoku vina i ostalim poslovima koji se tiču vinograda i vina.

Sveti Vinko – Vincekovo, 22. siječanj

        Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe, otići će za Vincekovo u gorice, svome vinogradu. To vrijedi  i za vikendaše koji imaju tek brajdu. Sveti Vinko danas je  jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji treba obaviti. Pa bez obzira na hladnoću, dubok snijeg ili raskvašenu zemlju, mora se doći do vinograda. Gazda ritualno odreže  nekoliko grančica s dva-tri pupa koje  zatim stavi negdje u klijeti uz prozor da bi se moglo nagađati, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina.

Orezani se trs potom obredno poškropi - tj"pokrsti" starim vinom a na žicu se objese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za dobrim urodom. Obred je po pučkoj navadi popraćen pjesmom i svirkom. Kako pravi goričari nikada ne idu u vinograd sami, domaćini će odmah počastiti nazočno društvo. Kuša se i staro i mlado vino, po potrebi i nadolijevaju bačve, priprema slastan zalogaj već prema običajima kraja, od pečene slanine, preko šarana do srnećeg paprikaša. Jasno da se takva zabava protegne i do duboko u noć.
Vincekovim započinje nova sezona radova u vinogradu.

Sveti Juraj - Jurjevo, 23. travanj

Vinogradari 23. travnja slave svetog Jurja, mučenika kao zaštitnika svih težačkih poslova kao što je okopavanje vinograda, sadnja loznih cjepova te pretok vina. Sv. Juraj je drugi u nizu od pet zapovjedanih vinogradarskih svetaca u hrvatskim pučkim običajima.
Oko Jurjeva radovi u vinogradu u punom su tijeku. Poslije reza, popravljanja stupova, zatezanja žica i vezanja trsa obavlja se obrada tla u svrhu uništavanja korova. Mnogi vinogradari čuvaju grančice trsa do Jurijeva i onda naprave, odnosno zapale jurijevski krijes. Vrlo je efektno navečer vidjeti kako se pale krijesovi i na ostalim bregima.

Sveti Ivan Krstitelj - Ivanje, 24. lipanj

Ljeti treba štititi urod od bolesti, nepogoda i životinjskih štetnika. Zbog toga se pale blagoslovljene svijeće u trsju (protiv tuče), škropi metlama i granama (protiv bolesti) i postavljaju se klopci, drvene čegrtaljke na vjetar, te razna strašila zbog zaplašivanja ptica i drugih napasnika.

Sveti Mihovil – Miholje, 29. rujan

Sveti Mihael arkanđeo četvrti je zapovjedani vinogradarski svetac. Zaštitnik je vinograda od kradljivaca, štetočina i ptica. Tako sv. Mihovil (Mihalj) označava u pojedinim vinogorjima početak berbe grožđa dok u drugim vinogradarskim područjima on je čuvar vinograda. Vinograde treba čuvati od dvonožnih kradljivaca, ptica koje naprave velike štete te od raznih drugih štetočina.

Sveti Martin biskup – Martinje, 11. studeni

Dugo vremena na Zapadu je Sv. Martin bio najpopularniji svetac. U pojedinim krajevima on je to ostao i do danas. A njegova gesta nesebične ljubavi, kad još nije ni bio punopravni kršćanin, pretvorio je u pučkoj mašti lik revnog biskupa u vječno mladog konjanika, koji mačem sječe svoj plašt u dva dijela, da bi pokrivanjem promrzlog namjernika ublažio djelovanje zime koja je već počela gristi.
Blagdan Sv. Martina je 11. studenoga, tri dana nakon njegove smrti. Pučko veselje dugo je pratilo taj blagdan na Zapadu, pa i u mnogim našim krajevima. Toga dana se pilo mlado vino. U Italiji i danas živi poslovica: "II nuovo vino si beve a San Martino! ("Mlado vino pije se na Svetog Martina!"). I tako je nastao običaj da se u nekim vinorodnim krajevima za dan Sv. Martina "krsti" mlado vino.
Ubrzo nakon smrti Martina su za zaštitnika uzeli mnogi ljudi i udruženja: vojnici, vitezovi, putnici, gostioničari, hotelijeri, a posebno vinogradari i svi oni koji se brinu oko berbe i proizvodnje vinske kapljice. Na Martinje napisan je obred i procedura po pučkoj navadi i domaćini časte nazočno društvo dobrom hranom i mladim vinom uz pjesmu i svirku do duboko u noć.

 

 

 

 

 

 

   
         
Privacy Policy Terms and Conditions Copyright (c) Udruga vinogradara i vocara koprivnickog kraja 2010.